Sektörde geri dönüşü olacak yatırımlara hiç durmadan devam ediyoruz.

21 Şubat 2020 Cuma

1985 yılında, bağlı bulunduğu grup şirketi olan Çimentaş tarafından hazır beton üretimi, satışı ve dağıtımı amacıyla kurulan Çimbeton’u tanıyabilir miyiz?

Caltagirone Grup’a bağlı Cementir Holding, beş kıtada ve 18 ülkede hizmet vermektedir. Beyaz çimento üretiminde dünyanın önde gelen isimlerinden Cementir Holding, Ege’nin ilk özel teşebbüs çimento fabrikasını devralmış ve Çimbeton’u bünyesine katarak hizmet vermeye başlamıştır. Bugün İzmir, Elazığ, Edirne ve Kars’ta olmak üzere dört çimento fabrikası, 15 adet hazır beton tesisi, Recydia A.Ş. şirketi çatısı altında atık yönetimi ve yenilenebilir enerji alanında şirketleri bulunmaktadır. Müteahhitlik alanında Yapıtek Yapı Teknolojisi A.Ş. ile hizmet vermektedir. Kâr amacı gütmeyen ve geliri ile öğrencilere burs sağlayan Destek A.Ş., grubun bir diğer şirketidir. Yıllık 3,6 milyon m³ hazır beton üretim kapasitesine sahip Çimbeton, Ege ve Marmara bölgelerinin yanı sıra Doğu Anadolu bölgesinde de faaliyetine tekrar başlamıştır.

Geliştirdiğiniz ürünler hakkında bilgi alabilir miyiz?

C 8/10 sınıfından C 60/75 sınıfına kadar fiili üretimi gerçekleştirilen beton ürünlerinin yanı sıra rüzgâr enerji santrali temelleri için özel tasarlanmış kütle betonlar üretilmektedir. Çevresel etkilere karşı dayanıklı, uzun ömürlü ve güvenilir yapı elemanları imal edilmektedir. Ayrıca asfalta bağımlılığı azaltan ve tamamen ulusal kaynaklar ile üretilen yol çözümleri mevcuttur. Yeni nesil yollar için özel tasarlanmış Silindirle Sıkıştırılmış Yol Betonu, özellikle Trakya bölgesinde yoğun şekilde kullanılmaktadır. Su geçirimlilik özelliği ile yağmur suyunu toprak ile buluşturan geçirimli beton ürünlerimiz ise spor sahası gibi özel saha betonları, piknik alanları ve parklarda kullanılmaktadır.

Ar-Ge, inovasyon ve teknoloji ekseninde ne gibi çalışmalar yürütmektesiniz?

Danimarka’daki Ar-Ge merkezimiz ve İzmir’deki Ar-Ge laboratuvarımız estetik çözümler için renkli beton, donma-çözülme etkisine karşı dirençli ve deprem güvenliğini arttıran hafif beton, endüstriyel zeminlerde uzun ömürlü kullanım sağlayan çelik tel donatılı veya makro sentetik fiberli beton, işçilik gerektirmeden betonun kalıba kolayca yerleşmesini sağlayan kendiliğinden yerleşen beton, yoğun zemin suyu etkisine maruz yapılar için su geçirimsiz beton, yüz sene ve üzeri servis ömrü bulunan projelerde özel yüksek durabiliteye sahip beton ürünleri üzerinde çalışmaktadır.

Peki, Çimbeton’un kalite güvence ve kalite control süreçlerinde yapılan çalışmalar nelerdir?

Alanında uzman mühendisler tarafından ön deneyler ve denetimler sonrası seçilen uygun hammaddeler ile ilgili yönetmelikler doğrultusunda beton formülleri hazırlanmaktadır. Üretim otomasyon prosesleri, kalite kontrol süreçleri, test cihazı kalibrasyonları, nihai ürün kalite değerleri düzenli olarak Türkiye Hazır Beton Birliği Kalite Güvence Sistemi İktisadi İşletmesi (KGS) ve Türkiye Çimento Müstahsilleri Birliği’ne bağlı Kalite Çevre Kurulu (KÇK) tarafından düzenli olarak denetlenmekte ve belgelendirilmektedir.

Çimbeton’un sürdürülebilir çevresel gelişim üzerine ne gibi çalışmaları bulunuyor?

Termik santral atığı olan uçucu kül, betonda çimento ile ikameli kullanılarak daha yüksek dayanıklılığa sahip beton üretimi sağlanmaktadır. Bu sayede doğaya atık olacak uçucu kül değerlendirilirken elde edilen çimento tasarrufu ile CO2 salınımı azaltılmaktadır. Ayrıca şantiyelerden artan ve tesise geri dönen beton ayrıştırılarak elde edilen beton agregası ve çimento şerbeti içeren su, uzman mühendisler kontrolünde tekrar beton üretiminde kullanılmaktadır. Bu sayede sıfır atık politikası takip edilmektedir.

Depremler nedeniyle yaşanan maddi ve manevi yıkımların önlenmesine dair çözüm önerileriniz ne yönde?

Öncelikle, yapılan araştırmalara göre ülkemizde depremde zarar gören yapılarda betona bağlı yaşanan sorunların %5’in altında olduğunu belirtmeliyiz. Sektörümüzün zorlandığı husus, hazır beton ürününün yarı mamul olduğunun bazen göz ardı edilmesidir. Betonu teslim alan şantiye yetkilileri, betonu kalıba boşluksuz yerleştirmek ve betona uygun kürlemeyi yapmak ile yükümlüdür. Sahada görev alan mühendislerimizin beton bilimi ve uygulaması hakkında eğitim ve sertifika alması ile bu algı geliştirilebilir.

Büyüme hedeflerinizden bahseder misiniz?

2018 yılından beri zor günler geçiren sektörümüzde hedeflerini büyüten ve ilave tesisler ile daha çok üretim yapma hedefi koyan ender firmalardan biriyiz. 2020 yılında açtığımız yeni hazır beton tesislerimiz ile hizmet verdiğimiz bölgelerin en fazla tercih edilen firmalarından olmaya devam edeceğiz. Yakın zamanda hem sektörümüz hem de ülkemiz için olumlu gelişmeler olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle orta ve uzun vadede geri dönüşü olacak yatırımlarımıza hiç durmadan devam ediyoruz